27 Eylül 2008 Cumartesi

Eylül 2008 Pagerank Güncellemesi

Google bugünlerde sitelerin pagerank değerlerini güncellemiş.

Pagerank nedir?
SayfaDeğeri(PageRank), sitenin doğal demokratik yapısına ve link içeriğine uygun olarak sitenin değerinin bir göstergesidir. Aslında Google, bir linki A sayfasında B sayfasına, B sayfası için A sayfasını kullanark bağlar. Fakat Google aynı zamanda sayfanın hakkının yenmemesi için bazı içerik analizleri de yaar. Kendisini "önemli" yapan oylar alan bir site önem sıralamasında diğer sitelerin üzerine çıkacaktır.
Önemli, yüksek kalitesi olan siteler, Google'ın her arama yapıldığında hatırladığı, daha yüksek PageRank'a (Sayfa Sıralaması) sahip olurlar. Tabiki, önemli sayfalar eğer aradığınız sorgu ile uyuşmuyorsa size birşey ifade etmezler. Bu sebeble, Google aramalarınızda hem önemli hemde konu ile ilgili sayfaları bulmak için PageRank'i karmaşık bir metin uyuşma tekniği ile birleştirir. Google aradığınız terim'in kaç defa sayfada görüntülendiğininde ilerisine gidip o sayfanın içeriğini tüm yönleri ile inceleyip (ve o sayfaya link veren sitelerin içeriğini) sizin sorgunuza iyi bir sonuç mu diye karar verir.
Bu blogun pagerank değeri 1 olmuş. Benim gibi yeni başlayan bir blogger için en iyi olmasa dahi, bu sonuca mutlu oldum. 0 olarak kalmasından daha iyidir. Umarım daha iyi içeriklerle daha ilerilere gidebilirim.

Yukarıdaki açıklama kaynağı: http://www.google.com.tr/intl/tr/why_use.html

Blog Action Day : Fakirlik

Bugün dünyadaki birçok blog yazarı yoksulluk ile ilgili birşeyler yazıyor. Bende yazmak yerine biraz resim ekleyerek bu konuya dikkat çekmek istedim.
Tabi ki fakirlik sadece yukarıdaki kadar değil. Bilgi fakirliği, cahillikde bunlar arasında. 

25 Eylül 2008 Perşembe

Wordpress, Blograzzi

Wordpress alt yapısını anlamak için, bir blog açmaya kalkıştım.
qbix.wordpress.com.
İçerik teknoloji hariç her telden olacaktı. Worpress kaydımı yaptırdım sayfa düzeni ile başladım işe. Ama Blogger'a göre çok karışık geldi bana. Blogger da gerçekten çok kolay bir yönetim paneli var. İstediğin gibi değiştirilebilen teması var. (wordpress de ücretsiz üyeler için kullanılabilir tema azdı). Neyse bir süre çabaladıktan sonra bir düzen tutturdum ama kendim de beğenmedim açıkçası.

Sonra blogu Blograzzi'ye kayıt ettireyim dedim. Doğal olarak kabul etmediler. (ben olsam bende kabul etmem) Sebeb olarak "içerik yok" yazmışlardı. Tabi bir yazı yazıp sonra kabul etmelerini beklemek çok saçma.

Bir yanım "Wordpress yapısı öğren" derken, bir yanımda " bu kadar hakim olduğun Blogger varken neden onla uğraşasın ki zaten çok karışık" diyor. Ama ikinci taraf ağır bastı. Yine Blogger la çalışacağım heralde.. Ama 2 blog birden idare etmekte zorlanabilirim gibi gözüküyor. Bakalım, sonu ne olacak...

20 Eylül 2008 Cumartesi

Podcast nedir?

Bazı sitelerde, bloglarda, iTunes'un sol bölümünde görüyorum bunu.
Nedir?
Bilmiyorum...
Ooo olmadı işte, Ne biçim öğretmensin sen... :D :)
İşte başlıyor yeni bir cevaplanacak soru...
Tamam o zaman, hadi cevaplayalım!

Podcast kelime anlamı olarak iPod ve Broadcast kelimelerinden oluşturulmuştur.
Blog yazılı olarak internette bir şeyler paylaşmaksa podcast'de sesli ya da görüntülü olarak birşeyler paylaşmaktır.
Podcast, internet üzerinden belli aralıklarla (haftada bir gibi) yaptığınız radyo yayınıdır.

Podcast iTunes kullanılarak ya da mp3 olarak indirebilir, dinleyebilirsiniz.

Eğitimde Podcast;
Yurtdışında gerek ilköğretim, gerek lise, gerekse yüksek öğrenim kurumlarında, eğitim aracı olarak aktif olarak kullanılan Podcast’i sizin de kendi kurumunuza taşımanız için gerekenler ve olası senaryolar ise şöyle:
Sınıfta
Ders ile ilgili içerikler; örneğin yapılan sınıf gezilerinin yorumları, yazılan şiirler, ödevler, röportajlar, tiyatro oyunları, deney raporları, panel tartışmaları; öğrenciler tarafından Podcast haline getirilip, hem sınıf arkadaşlarıyla, hem de öğretmenleriyle paylaşmaları sağlanabilir. Burada öğrencilerin ortak çalışma yapmaları teşvik edilirken aynı zamanda son teknolojiyi kullanmaları da sağlanmış olacaktır.
Aynı şekilde eğitmenler de yabancı dil çalışmaları, sınav sonuçları veya o gün anlatacakları ders gibi çeşitli içerikleri Podcast haline getirip öğrencileriyle paylaşabilir. Böylece bu konular çok daha kalıcı olacağı gibi, öğrencilere diledikleri yerde ve diledikleri zamanda eğitim imkanını da vermiş olacaklardır.
Podcast’in uzaktan eğitimdeki bir diğer kullanımı ise işlenen derslerin, sunumların ve bir kamera sistemiyle otomatik olarak kaydedilip, ders sonunda kaydın Server üzerinde podcast haline getirilip Web’e gönderilmesi olabilir. Burada aradaki insan gücünün ortadan kalkması en büyük avantaj olmaktadır.
Sınıf Dışında
Eğitim de Podcast’in bir diğer kullanımı ise öğrencilerin ve öğretmenlerin sınıf dışıyla olan iletişimde kullanılmasıdır.
Örneğin yöneticilerin öğrenci ailelerine okulda kullanılan yeni yemek sistemiyle ilgili bilgi verdikleri, veya  eğitmenlerin aylık olarak öğrencilere neler öğretildiğini anlatan Podcast’leri paylaşmaları düşünülebilir.
Hazırlanan Podcast’ler Internet üzerinden herkesle paylaşılabileceği gibi, şifreli bir alanda sadece belirli bir kitle ile de paylaşılabilir.
iTunes üzerinde yer alan 2000’in üzerinde eğitimle ilgili Podcast’i ücretsiz indirebilir, Dünya’nın öbür ucunda kullanılan eğitim teknolojileri konusunda bilgi edinebilirsiniz.

Eğitimde Podcast yazısı http://www.bilkom.com.tr/pdf/EgitimdePodcast.pdf adresinden alıntıdır.


Tabiki Eğitimde Podcast'e gelmeden önce eğitim uygalanması gereken bir çok teknoloji var. Önce öğrencilere (öğrencilere demek yanlış olur, bilgisayar her yaşa hitap eden bir olay) doğru bilgisayar ve internet kullanabilmeyi, öğretmenlere teknolojiyi dersle birleştirebilmeliyi anlatmalıyız, öğretmeliyiz...

18 Eylül 2008 Perşembe

Avrupa Müzik Ödülleri'nde Yarışacak Olan MTV Türkiye Adayları

Bugünki web gezintime biraz da müzik diyerek çıktım.
Her yıl Avrupa'nın bir başka büyük şehrinde düzenlenen bu dev organizasyonda MTV Türkiye, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye'yi ve Türk müzik piyasasını temsil edecek. Türkiye'yi Avrupada temsil edecek sanatçıyı MTV Avrupa Müzik Ödülleri için MTV'nin açmış olduğu site üzeirinden oy vererek ( http://ema.mtv.com.tr/ ) dinleyiciler seçebilecek. İşte Adaylar;

  1. Hande Yener
  2. Sagopa Kajmer
  3. Hayko Cepkin
  4. Emre Aydın
  5. Hadise 
Sizinde fark ettiğiniz gibi bu 5 adayında müzik dalları farklı. Ama birisi Avrupa Müzik Ödüllerine katılmaya hak kazanacak. Ama kim? İşte bunu siz belirliyorsunuz. Hadi bakalım, sevdiğimiz sanatçıya oy verelim...

17 Eylül 2008 Çarşamba

Windows Vista SP1

Windows Vista, Service Pack 1 yayınlanalı  bayağı uzun bi zaman oldu. Yüklemesi biraz uzun zaman aldığı için o gün bu gündür erteliyordum.

Bilgisayarımda otomatik güncelleştirmeler açıktır. yeni bir günlleştirme yükleneceği zaman windows bir uyarı yazısı gösterir görev çubuğunda. Ben de hep onaylarım.

Bu kez Vista SP1'i yüklemek isteyip istemediğimi sordu. Baktım uzun zamandır erteliyorum bunu, çok da önemli bir işim yokken yükleyeyim dedim. Yaklaşık 45 dk sürdü. Bu yüklemeyi 5-6 dk önce bitirdiği için daha artı ve eksilerinden pek bahsedemeyeceğim. Kullandıkça göreceğiz... :)

Doğru İletme (Forward) Yöntemi

E-posta kutunuzdaki forward mailleri bilirsiniz. "şunu yap dileğin kabul olsun" falan.
Bu mailler geldiğinde asıl içeriği görebilmeniz için, daha önceden kimlere gönderilmişse (ki bu sayı çok fazladır) onların mail adresleri yazılır. Gerçekten kalabalık bir listedir bu.

Bu liste sayesinde e-mail adresiniz istemediğiniz kişilerin ellerine geçebilir. Tanımadığınız bir çok kişi sizi MSN kişi listelerine ekleyebilirler v.b.

Pek bu tip durumlarla karşılaşmadım ama yinede bana gelen maillerde bu uzun email adresleri listesi varsa aşağıdaki yazıyı yazı boyutunu en büyük ayarlayarak cevap olarak yollarım.

1- Size gelen iletiyi (iletinin en son okuduğunuz halini) forward ya da ilet tuşuna bastıktan sonra iletide bulunan tüm adresleri silin. İletide gönderilmek istenilen mesaj dışında bir şey kalmasın. Böylece alıcınız iletiyi, daha rahat okuyacak, iletiyi gönderenin de adresi yayılmayacak.
2- İletileri göndereceğiniz kişiler, bildiğiniz gibi üç farklı pencerede adresleniyor. Kime (to), Bilgi (cc) ve Gizli (BCC). İletileri göndereceğiniz adresleri Kime (to) ve Bilgi (cc) penceresine yazarsanız tüm alıcılar diğerlerinin adreslerini görür. Bu nedenle ileti göndereceğiniz kişileri kesinlikle gizli (BCC) kısmına yazın, böylece mail attığınız kişilerin birbirlerinin adresini görmesini engellersiniz. Eğer iletiyi gönderdiğiniz kişi bu yöntemi kullanmıyorsa, geldiği gibi adresleri silmeden iletiyorsa, hiç değilse sizin adresiniz dışında arkadaşlarınızın adresini korumuş olursunuz. 
 3- Size çok forward ileti yollayan kişilere mutlaka bu maili gönderin ki, o da sizi gizli kısmına yazsın ve adresiniz iletiyi alan diğer kişilerce görünmesin.

13 Eylül 2008 Cumartesi

Google'ın Anlamı

Bir okula stajyer olarak giden ingilizce öğretmeni adayı arkadaşımıza öğrenciler bir soru sorarlar...

-Google ne anlama gelir?

Tabiki arkadaşımız o anda cevap veremez. Çünkü o Google'ı sadece bir arama motoru olarak bilir. İnternette bişey araması gerekse ilk soracağı Google'dır. Nasıl olsa o hemen cevabı verir.

Google 'googol' kelimesi üzerinde oynanarak oluşturulmuş bir kelimedir.

Peki 'googol' nedir?

'Googol' 10 üzeri 100 sayısının adıdır. yani birin yanına 100 tane 0 koyduğumuzda ortaya çıkan o uzun sayının adıdır.

Eğer bir gün birisi bunu "Google nedir, kelime olarak ne anlama gelir diye sorarsa (ki düşük bir ihtimal olarak görüdüğünüz için okurken gülüyor olabilirsiniz.) cevabınız olsun...

Google'ın Profil sayfasındaki açıklama;
Google, "googol" sözcüğünün üzerinde oynanılmasıyla ortaya çıkmıştır.
Edward Kasner adındaki Amerikalı matematikçinin yeğeni Milton Sorotta tarafından üretilmiş olan "googol" sözcüğü 1 ve onun ardından 100 sıfırın gelmesiyle oluşan rakamı belirten matematiksel bir terimdir.
Google'ın bu terimi kullanması, şirketin web'deki ve dünyadaki bilgi selini organize etme misyonunu yansıtır.



http://www.google.com.tr/intl/tr/profile.html


10 Eylül 2008 Çarşamba

iTunes

En bilinen ve en çok kullanılan müzik oynatıcı programlar; Winamp, Windows Media Player ve iTunes. (tabi Dünya genelinde. Bunların yanında vlc, media player calssic gibi yazılımlarda var)

Kullandıığım bilgisayar nedense Winampla bir türlü anlaşamadı. Hep sorun çıkardılar. IE ile anlaşamadı bir süre, sonra Vista ile kavga etti. Sonuç olarak ben de yollarımızı ayırmaya karar verdim ve Winamp'ı bilgisayardan kaldırdım.

Windows Media Player kullanmaya başladım, ama o da vista da kekelemeler yaptı. Olsun dedim, yinede seni kullanacağım çünkü görev çubuğundaki Windows Media Player aracını kullanmak çok rahattı. Ayrıca MSN'de ne dinliyorum özelliğini açmak için eklentiye gerek de yoktu. Ama WMP ile ben kavga ettim. Nedeni de benim klasörlerimden sildiğim şarkıların kitaplıktan silinmemesi idi. Şimdi bu yazıyı okuyanlar kitaplıkta şarkıya sağ tıkla ve sil seçeneğine tıkla diyecekler, ama bu şekilde de silinmedi kitaplıktan.

Sonunda ne yapsam derken iTunes kurmaya karar verdim. İlk kez kullanıyorum bir Apple yazılımını. Şu aralar bir sorunum yok iTunes ile.
Peki MSN'de ne dinliyorum özelliğini iTunes ile nasıl kullandım? Şöyle oluyor;
Lastfm.com un bir yazılımı var. Medya çalarını Last.fm'e bağla şeklinde. Bunu indirdim, zaten Last fm kullanıyordum. Bu yazılımda Araçlar -> Seçenekler -> Messenger -> yeni bir parça başladığında msn'ye bildirim gönder. bölümüne tik atıp tamam tıkladığınızda ne dinlediğiniz MSN'de gözükür. Aynı işlemi Winamp'la da yapabilirsiniz.

iTunes indirmek için tıklayınız.
Last.fm yazılımını indirmek için tıklayınız.

8 Eylül 2008 Pazartesi

İyiki Doğdun Google

Google dün 10 yaşına girmiş...
İyiki Doğdun Google...
Sen olmasaydın biz ne yapardık????

Google, 1998 de doktora yapan iki öğrenci (Larry Page ve Sergey Brin) tarafından kuruldu. Google farklı kılan, onu bu kadar popüler yapan Pagerank algoritması.
Google'dan önce arama motorları sadece ahantar kelime ya da meta arama kullanarak arama yaparmış.
Google ise size en doğru arama sonuçlarını getirmeyi amaçlar. Bir siteye ne kadar çok bağlantı verilmişse pagerank için o kadar çok oy kullanılmış demektir. Ve arama sonuçlarında da pagerank değerine göre sıralama yapılır. Google'ı Google yapan budur.

Google'ın bazı bölümlerinde lego kullanılmış olan ilk orjinal Google sunucusu;



2008 mart ayında Douglas Merrill İTÜ Bilgisayar Kulübünün davetlisi olarak geldiği Türkiye'de tam 45 dakika süren harika bir sunum gerçekleştirdi. Google hakkında bilmek istediğiniz her şeyi bu sunumdan öğrenebilirsiniz. Gerçekten çok bilgilendirici bir sunum...


http://www.chip.com.tr/video/Google-Turkiye-deydi-Turkce-dublaj-19_198.html


6 Eylül 2008 Cumartesi

Bu Sayfadaki Sol Sütundaki Siteler

Bu sayfanın Sol sütununda bir çok site ismi var. Nedir bunlar?

  • Twitter : Şu anda ne yapıyorsun? sorusunun cavabını yazıp, arkadaşlarınızla yada blog/sitenizde paylaşabilmenize yardımcı olur.
  • Del.icio.us : Yer imleri (sık kullanılan internet siteleri) ni online kaydedebileceğiniz, arkadaşlarınızın da yer imlerini görebilmenizi sağlayan site.
  • Technorati : Blog arama motoru 
  • Blograzzi : Blog dizini ve arama motoru kimliği üzerine kurulmuş web sitesidir. Veritabanında yer alan blogların farklı kaynaklardan derlenen istatistikleri ve kullanıcıların katkısı ile kendisine özel algoritmasının sayesinde blogları puanlama ile listelemektedir. Blograzzi puanı ile bloglar popülerliğine göre sıralanmakta ve diğer istatistikler ile birleştirip farklı kriterler bazında listelenmektedir. Blograzzi’ye kayıt olan internet kullanıcıları istedikleri bloglar için yorum yazabilmekte, beğendikleri blogları favorilerine ekleyebilmekte ve bloglara oy verebilmektedirler. (http://tr.wikipedia.org/wiki/Blograzzi)
  • friendfeed : Adından da anlaşılacağı gibi üyelerinin nerede ne yaptıklarını paylaşan sitedir. Nerede kısmını siz üye olduğunuz ve friendfeed'in desteklediği sitelerdeki kullanıcı adını veriyorsunuz, friendfeed sizin yaptıklarını paylaşıyor.

Bunlar benim web'deki ilk adımlarım çerçevesinde kendi bildiğimce (ve vikipedi'nin birazcık  yardımıyla) yazılabilen yazılardır. Tabiki yukarıdaki tanımlar sitelerin tam tanımları olmayabilir. Bu yazının amacı; ingilizce bilmeyen ya da bu siteleri daha önce hiç duymamış olan arkadaşların "buradaki yazılar ne anlama geliyor?" merakından kurtarma çabasıdır.

Gezi resimlerinden


çiçek
Originally uploaded by wireless_k
Hep bilgisayar ve teknolojiden oluşmuyor hayat.
Hayata bu güzel çiçekler gibi biraz dinlenme de katmalıyız.
Bu güzel çiçekleri fotoğraf karesine taşımasak olmazdı.
Fakat fotoğrafın biraz çözünürlüğü düşük.

Flickr

This is a test post from flickr, a fancy photo sharing thing.

Turkcell, Facebook, Google, Mynet....

Turkcell'in yeni bir reklamı var. (videosunu bulabilirsem ekleyeceğim.)
Çok hoş bir reklam. Telefon yardımı, internet aracılığıyla çocuklarına isim buluyorlar.
Bende bu reklamdan sonra telefonla facabook'a bağlanmak nasıl olur diye düşündüm. Telefonun tarayıcı bölümüne girdim. URL'ye git seçeneğini buldum ve URL bölümüne www.facebook.com yazdım. Facebook anasayfası ingilizce olarak karşımdaydı. Giriş yaptım ve status bölümünü güncelledim. :)
Ayrıca Facebook'daki resimleri de (grupların resimleri gibi) telefonumdan görebiliyordum.
Ufacık bi telefondan internete bağlanabilmek hoşuma gitti.

İnternete girmişken birde Google araması yapayım dedim. (reklamdakiler gibi). Telefon ekranında Google logosunu görmek nedense bir sevinç yarattı bende... Çünkü elimdeki çok çok fazla özellikli bir telefon değildi, ve onla bile Google'a bağlanabilmiştim.

Tek problemim telefondan email atamamak oldu. Bunun için telefona gerekli ayarlar girilmesi gerekiyor. Bir ara onuda deneyip sonuçları yazacağım...

Diğer siteleri deneyemedim çünkü internetteki kota sorunu telefonda kontör sorununa dönüşüyor. Lütfen kotayı aşmayalım...

2 Eylül 2008 Salı

Google Chrome

İşte oldu. Sonunda Google kendi tarayıcısını çıkardı. Adını Google Chrome koydu.
Şu anda bu yazıyı bu yeni tarayıcıyı kullanarak yazıyorum.
Daha ilk kullanışım ama beğendim. Yani Kullandığım internet tarayıcıları arasında bir sıra yaparsam;

  1. Opera
  2. Google Chrome
  3. Firefox
  4. İnternet Explorer
olur. Bu sıralamayı yaparken hız faktörünü ön planda tutuyorum.  Görsel açıdan beğendim bu tarayıcıyı. Şimdilik beta sürümü olmasına rağmen güzel gözüktü buradan. Ama kullandıkça göreceğiz eksi ve artılarını.
O zaman bir yorum daha yazarım.

İnternet kullanıcılarının büyük bir çoğunluğunun internet=Google olarak algılıyor. Google bu kadar büyümüşken, bu tarayıcının da, internet tarayıcıları arasında iyi bir yer alacağına inanıyorum. Çünkü bizde "Google ne yaparsa güzel yapar" anlaşıyışı yerleşmiş durumda. (en azından benim için öyle.)

Şimdi Google kendi tarayıcısını o kadar tanıtmış benim tekrar buraya özelliklerini yazmam doğru olmaz. O yüzden direk linki yazıyorum.

Google Chrome'nin özellikleri
Google Chrome indir

1 Eylül 2008 Pazartesi

Blogger Blogunuza Rasgele Yazı Linki Eklemek

Bu aralar blogger eklentileri aradım. Hem nasıl yapıldığını unutmamak, hemde arayanlara yardımcı olması amacıyla bloga da yazmam gerekli...
Bu bloga rasgele yazı linki ekleyebilmek için uğraştım biraz. Ama kolaymış aslında biraz boşa uğraşmışım gibi. (Tabi HTML kodlardan birazcık anlıyor olmanız da gerekli). Öncelikle Blogger hesabınızla giriş yapınız. Kontrol paneli -> Yerleşim Sekmesi -> HTML'yi düzenle sırası ile tıkladıktan sonra;
Sayfadaki HMTL kodlarında tagından sonra aşağıdaki kodu yazın.



Sonra Linki koymak istediğiniz yere aşağıdaki kodu yazın.

Kaydettikten sonra işlem tamamdır.

Kaynak



NOT: Bu sayfaya kodlar direk yazılamadığı için; kodları resim olarak verdim.