20 Eylül 2008 Cumartesi

Podcast nedir?

Bazı sitelerde, bloglarda, iTunes'un sol bölümünde görüyorum bunu.
Nedir?
Bilmiyorum...
Ooo olmadı işte, Ne biçim öğretmensin sen... :D :)
İşte başlıyor yeni bir cevaplanacak soru...
Tamam o zaman, hadi cevaplayalım!

Podcast kelime anlamı olarak iPod ve Broadcast kelimelerinden oluşturulmuştur.
Blog yazılı olarak internette bir şeyler paylaşmaksa podcast'de sesli ya da görüntülü olarak birşeyler paylaşmaktır.
Podcast, internet üzerinden belli aralıklarla (haftada bir gibi) yaptığınız radyo yayınıdır.

Podcast iTunes kullanılarak ya da mp3 olarak indirebilir, dinleyebilirsiniz.

Eğitimde Podcast;
Yurtdışında gerek ilköğretim, gerek lise, gerekse yüksek öğrenim kurumlarında, eğitim aracı olarak aktif olarak kullanılan Podcast’i sizin de kendi kurumunuza taşımanız için gerekenler ve olası senaryolar ise şöyle:
Sınıfta
Ders ile ilgili içerikler; örneğin yapılan sınıf gezilerinin yorumları, yazılan şiirler, ödevler, röportajlar, tiyatro oyunları, deney raporları, panel tartışmaları; öğrenciler tarafından Podcast haline getirilip, hem sınıf arkadaşlarıyla, hem de öğretmenleriyle paylaşmaları sağlanabilir. Burada öğrencilerin ortak çalışma yapmaları teşvik edilirken aynı zamanda son teknolojiyi kullanmaları da sağlanmış olacaktır.
Aynı şekilde eğitmenler de yabancı dil çalışmaları, sınav sonuçları veya o gün anlatacakları ders gibi çeşitli içerikleri Podcast haline getirip öğrencileriyle paylaşabilir. Böylece bu konular çok daha kalıcı olacağı gibi, öğrencilere diledikleri yerde ve diledikleri zamanda eğitim imkanını da vermiş olacaklardır.
Podcast’in uzaktan eğitimdeki bir diğer kullanımı ise işlenen derslerin, sunumların ve bir kamera sistemiyle otomatik olarak kaydedilip, ders sonunda kaydın Server üzerinde podcast haline getirilip Web’e gönderilmesi olabilir. Burada aradaki insan gücünün ortadan kalkması en büyük avantaj olmaktadır.
Sınıf Dışında
Eğitim de Podcast’in bir diğer kullanımı ise öğrencilerin ve öğretmenlerin sınıf dışıyla olan iletişimde kullanılmasıdır.
Örneğin yöneticilerin öğrenci ailelerine okulda kullanılan yeni yemek sistemiyle ilgili bilgi verdikleri, veya  eğitmenlerin aylık olarak öğrencilere neler öğretildiğini anlatan Podcast’leri paylaşmaları düşünülebilir.
Hazırlanan Podcast’ler Internet üzerinden herkesle paylaşılabileceği gibi, şifreli bir alanda sadece belirli bir kitle ile de paylaşılabilir.
iTunes üzerinde yer alan 2000’in üzerinde eğitimle ilgili Podcast’i ücretsiz indirebilir, Dünya’nın öbür ucunda kullanılan eğitim teknolojileri konusunda bilgi edinebilirsiniz.

Eğitimde Podcast yazısı http://www.bilkom.com.tr/pdf/EgitimdePodcast.pdf adresinden alıntıdır.


Tabiki Eğitimde Podcast'e gelmeden önce eğitim uygalanması gereken bir çok teknoloji var. Önce öğrencilere (öğrencilere demek yanlış olur, bilgisayar her yaşa hitap eden bir olay) doğru bilgisayar ve internet kullanabilmeyi, öğretmenlere teknolojiyi dersle birleştirebilmeliyi anlatmalıyız, öğretmeliyiz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder