27 Ocak 2009 Salı

İnternette Bilgi Kirliliği

İnternet, her bilgi elimizin altında, bir tık a bakıyor. Google aramaları sağ olsun. Ama dikkat etmediğimiz bir şey var, internette okuduğumuz her bilgi doğru mudur?

Hayır değil.

Peki, hangisinin doğru hangisinin yanlış olduğunu nerden bileceğiz?

Güvendiğimiz sitelerden bilgi almamız lazım. Öncelikle bir ödev araştırması yapıyorsanız yolunuz ilk olarak vikipedi den geçsin. Aradığınız konu orada yoksa konu başlığında uzman olduğunu bildiğiniz kurumların sitlerini ziyaret etmelisiniz. TÜBİTAK gibi. Yok, orada olmadı, o zaman Google’a soralım. Google’a sorarken de dikkat etmeliyiz. Çünkü Google kelimelerin anlamlarına göre arama yapmaz. Örneğin “çay” diye arama yaptınız ama siz akarsu olan çayı arıyorsunuz. O zaman “çay, akarsu” şeklinde, içilen çayı arıyorsanız “çay siyah çay” gibi aramalar yapmalısınız. Bir de aradığınız konu ile ilgili ne kadar çok anahtar kelime girerseniz, o kadar çabuk istediğiniz sonuca ulaşırsınız. Google aramaları ile ilgili bir çok yazıya rastlarsınız zaten daha uzatmayacağım.
Google’da konu ile arama yaptık ve birçok sonuç çıktı, konu olarak tavsiye, ya da sorunlarınıza çözüm (bilgisayar sorunları mesela) aramıyorsanız forum sitelerine girmenizi tavsiye etmem. Bir sitenin forum olduğunu ya da olmadığını nereden bileceksiniz? Arama yaptığınızda çıkan sonuçların sadece başlıklarına değil, geri kalan açıklamalarına da bir göz atın.

Neden forumları tavsiye etmediğime gelince;
Bir sorununuza cevap arıyorsanız ya da yeni bir eşya/araç alacaksanız ve kullanıcı görüşlerini görmek için Forumlar size yardımcı olacak birincil kapılardır.

Ama daha bilimsel bir şeyler arıyorsanız, forumların geneli kopyala-yapıştır içerik barındırır ve kopyala yapıştır içerik size yardımcı olmayacaktır.  Bu yüzden asıl kaynakları bulmaya çalışmalısınız.

Peki, benim yazdığım bilgilere neden inanasınız ki?
Yazılarımı (programlama,tasarım meraklısı ve internet gezgini) bir bilgisayar öğretmeni adayının tavsiyeleri olarak görebilirsiniz.

Bu yazı yeni internet kullanıcılarının sorularını cevaplayabilmek amacıyla yazılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder