27 Ocak 2009 Salı

İnternette Bilgi Kirliliği

İnternet, her bilgi elimizin altında, bir tık a bakıyor. Google aramaları sağ olsun. Ama dikkat etmediğimiz bir şey var, internette okuduğumuz her bilgi doğru mudur?

Hayır değil.

Peki, hangisinin doğru hangisinin yanlış olduğunu nerden bileceğiz?

Güvendiğimiz sitelerden bilgi almamız lazım. Öncelikle bir ödev araştırması yapıyorsanız yolunuz ilk olarak vikipedi den geçsin. Aradığınız konu orada yoksa konu başlığında uzman olduğunu bildiğiniz kurumların sitlerini ziyaret etmelisiniz. TÜBİTAK gibi. Yok, orada olmadı, o zaman Google’a soralım. Google’a sorarken de dikkat etmeliyiz. Çünkü Google kelimelerin anlamlarına göre arama yapmaz. Örneğin “çay” diye arama yaptınız ama siz akarsu olan çayı arıyorsunuz. O zaman “çay, akarsu” şeklinde, içilen çayı arıyorsanız “çay siyah çay” gibi aramalar yapmalısınız. Bir de aradığınız konu ile ilgili ne kadar çok anahtar kelime girerseniz, o kadar çabuk istediğiniz sonuca ulaşırsınız. Google aramaları ile ilgili bir çok yazıya rastlarsınız zaten daha uzatmayacağım.
Google’da konu ile arama yaptık ve birçok sonuç çıktı, konu olarak tavsiye, ya da sorunlarınıza çözüm (bilgisayar sorunları mesela) aramıyorsanız forum sitelerine girmenizi tavsiye etmem. Bir sitenin forum olduğunu ya da olmadığını nereden bileceksiniz? Arama yaptığınızda çıkan sonuçların sadece başlıklarına değil, geri kalan açıklamalarına da bir göz atın.

Neden forumları tavsiye etmediğime gelince;
Bir sorununuza cevap arıyorsanız ya da yeni bir eşya/araç alacaksanız ve kullanıcı görüşlerini görmek için Forumlar size yardımcı olacak birincil kapılardır.

Ama daha bilimsel bir şeyler arıyorsanız, forumların geneli kopyala-yapıştır içerik barındırır ve kopyala yapıştır içerik size yardımcı olmayacaktır.  Bu yüzden asıl kaynakları bulmaya çalışmalısınız.

Peki, benim yazdığım bilgilere neden inanasınız ki?
Yazılarımı (programlama,tasarım meraklısı ve internet gezgini) bir bilgisayar öğretmeni adayının tavsiyeleri olarak görebilirsiniz.

Bu yazı yeni internet kullanıcılarının sorularını cevaplayabilmek amacıyla yazılmıştır.

24 Ocak 2009 Cumartesi

Windows Vista Kullanıcı Profili

Yine final dönemi, yine proje zamanı, yine bilgisayar problemleri.
Proje yetiştirmem gereken zamanlarda hep bilgisayarla ilgili bir sorun yaşarım. Neyse ki bu seferki çalışmalarımı çok etkilemiyor.

Windows Vista Home Basic kullanıcısıyım.
Bu aralar bilgisayarı açarken benim masaüstüm açılmıyor. Yani kullanıcı profilim yüklenmiyor.
Ama tüm dosyalarım yerinde...
Bilgisayarımda başka bir terslik yok.
Nod 32 antivirüs programı kurulu ve güncel...
İşletimim sistemim güncel...
msconfig->başlatma ve görev yöneticisi->işlemler kısmında bir terslik ya da görünen bir zararlı yazılım yok.
Sürekli değil de arada bir oluyor bu kullanıcı profili yüklenememe, ama yeniden başlattığımda kendi masaüstüme dönebiliyorum.
İşte sorun, işte soru:
Neden böyle oluyor?
Merak ettim neden olabilir diye, aklıma olay günlükleri geldi. Olay günlüklerini açtım.
Özel görünümler-> yönetim olayları bölümünde kaynak olarak user profile service yazan hatalara baktım;

Windows yerel kullanıcı profilini bulamıyor ve geçici bir profil kullanarak oturum açmanızı sağlıyor. Bu profilde yaptığınız değişiklikler oturumu kapattığınızda kaybolacak.

Windows bu kullanıcıyı yedeklemişti. Bu kullanıcı ileride yeniden oturum açtığında, Windows otomatik olarak yedek profili kullanmaya çalışacak.

Windows, yerel saklanan profili yükleyemiyor. Bunun nedeni yetersiz güvenlik hakları veya bozuk yerel profil olabilir.
Ayrıntı: Dosya başka bir işlem tarafından kullanıldığından bu işlem dosyaya erişemiyor.
Gibi ayrıntılar yazıyor.

Yardım: Kullanıcı profili'nin tanımı;
Masaüstü ayarları, kalıcı ağ bağlantıları gibi belirli bir kullanıcıya ait yapılanma bilgilerini ve uygulama ayarlarını içeren bir dosya. Her kullanının tercihleri, kullanıcı her oturum açtığında Windows tarafından masaüstünü yapılandırmak için kullanılan bir kullanıcı profiline kaydedilir.

Kullanıcı profiliniz, bilgisayarın görünmesini ve çalışmasını istediğiniz gibi olmasını sağlayan ayarlar koleksiyonudur. İçinde masaüstü arka planları, ekran koruyucuları, işaretçi tercihleri, ses ayarları ve diğer özellikler bulunur. Kullanıcı profilleri Windows’ta oturum açtığınızda kişisel tercihlerinizin kullanılmasını sağlar.

Kullanıcı profili, Windows'ta oturum açmak için kullanacağınız kullanıcı hesabından farklıdır. Her kullanıcı hesabının, kendisiyle ilişkilendirilen en az bir kullanıcı profili bulunur.

NOT: Kullanıcı profili bilgilerin hangi dosyada olduğunu ve dosya yolunun bulunca buraya yazacağım.

18 Ocak 2009 Pazar

Öğrenci Kulüpleri

Geçen Perşembe Üniversitemizin Öğrenci Kulüplerinin Akademik Danışmanlarının ve Yönetim Kurulu Başkanlarının katıldığı bir toplantı vardı. OMÜ Bilgisayar ve Teknoloji Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı olarak ben de katıldım.

Bu toplantıda fark ettiğim en önemli şey; öğrenci kulüplerinin aslında ne kadar önemli olduğu oldu.

Öğrenci kulüpleri üniversitenin sosyal yüzüdür. Ne kadar etkinlik yaparsalar o kadar gözde olurlar. ÖSS sonrası üniversite tercihlerinde o kadar üst sıralarda olurlar. Böyle güzel bir görev üstlenmiş olmaktan çok mutluyum. Üniversitemizin bilgisayar ve teknoloji konusundaki sosyallik görevini yerine getirebilmeyi umuyorum.



Toplantıda fark ettiğim diğer noktalardan birisi ise; biz Bilgisayar ve Teknoloji Kulübünü kurarken bencillik yapıp sadece kendi bölümümüzü düşünmüştük, kendimizi geliştirme adına bir şeyler yapabileceğimiz bir kulüp olacaktı bu, ama toplantıda en iyi fark ettiğim şey tüm üniversiteye hitap ettiğimizdi.  Bizim yaptığımız büyük bir etkinliğe tüm üniversite öğrencileri davet edilecekti. (sadece bizim bölüm değil). Üniversitede bilgisayarla ilgilenen bir bizim bölüm olduğunu düşünmüştük. Ne kadar yanılmışız… Şimdi ise daha farklı düşünüyorum.

Ama bir eksiğimiz var bizim kulüp olarak. Biz, Bilgisayar ve Teknoloji Kulübü; yeni kurulduğumuz için etkinlik bulmakta zorlanıyoruz. Şimdilik 1-2 etkinlik hazırladık ama bilişim adına daha iyi işler yapmak istiyoruz. İnternette gördükçe merak ediyorum, diğer üniversitelerin bilgisayar kulüpleri bu etkinliklerini nasıl yapıyorlar? Değişik seminerleri, ya da sertifika programları gibi şeyleri nasıl düzenliyorlar? Bir de biz Samsun’da, genelde yapılan etkinlikler İstanbul’da, Ankara’da. Uzak kalıyoruz yani.

Ayrıca araya finaller, projeler, bizim kampüsün merkez kampüse uzak olması (bu resmi işlemleri benim açımdan yavaşlatıyor), gibi şeyler girince işler daha da yavaşlıyor. Ama bu aralar finallerimiz olmasına rağmen yönetim kurulu daha sıkı çalışıyor. Çünkü artık tek ben değil yönetim kuruluda tüm üniversiteye hitap ettiğimizi de anladı. (Bunda kulüp odamızın bize yeni verilmiş olması da büyük etkendir).

Umarım iyi işler yaparız, büyük şeyler yapabiliriz, Kulübümüzün adını daha iyi duyurabiliriz.

NOT: Bu yazıyı okuduktan sonra etkinlik ile ilgili bir öneriniz olursa yorum bırakabilirsiniz…

1 Ocak 2009 Perşembe

yeni yılın ilk blog yazısı...

Tüm iyi dilekler ile birlikte yeni yılınızı kutlarım… Yeni yıldan nasıl bir iyilik istiyorsanız başınıza onun gelmesi dileğiyle… :D
Klasiklerden 2008 analizi yapalım;
  • 2008’de 2.sınıf bitti ve 3. sınıfa başladık. 
  • OMÜ Bilgisayar ve Teknoloji Kulübü’nü kurduk. 
  • Flash öğrendim ( Bir kaç program daha var da, en çok öğrenmek istediğim Flash'dı) 
  • Daha çok blog okumaya ve yazmaya başladım. 
  • Web tasarım ve web programlama ya giriş yaptım. (ASP.NET yazı serisi gibi)
  • Bir yaş daha büyüdük…

Aklıma gelen ilk başlıklar bunlar ama bunların dışında birçok yeni şey öğrendim; bunları sıralayamıyorum.  (Yani yukarıdakiler çok teknolojik, 2008 de sadece teknoloji ile geçmedi tabiî ki ama blog konumuzun dışına çıkmayalım di mi?) 
Yeni yılda da kendi adıma yine birçok farklı, yeni şey öğrenebilmeyi diliyorum.

Bu arada bir önceki yazımdaki apache ve iis ile ilgili sorunumu iis’i aç/kapat yaparak çözdüm (şimdilik).