14 Kasım 2008 Cuma

Üniversite ve öğrenciler + farklar…

Blog profilimde de yazdığım gibi 19 Mayıs üniversitesi Bilgisayar ve öğretim teknolojileri eğitimi bölümü öğrencisiyim. Yani Anadolu Üniversitelerinden birinde okuyan mezun olunca öğretmen olacak bir öğrenci…


Şimdi farklı bir açıdan bakalım. Böte de okuyan ama mezun olduktan sonra sadece öğretmenlik değil, bilişim dünyasına girmişken, bilişim alanında daha büyük işler yapmak isteyen bir öğrenci (bunları kendim için değil, benim gibi olan arkadaşları göz önünde bulundurarak yazıyorum).


Birinci durumdaki gibi kalmayalım, üniversiteye lise gibi sadece gidip gelmeyelim, biraz daha alanımızda sosyal olalım diye Bilgisayar ve Teknoloji Kulübünü kurduk. Bu konuda gerçekten hevesli, bir şeyler yapmak ve başarmak isteyen arkadaşları bir araya toplayıp, bir şeyler başarmaya çalışacağız. Ama bu konuda bazen zorlanıyoruz, birçok öğrenci niye bunu yaptınız gibi tepki veriyor bize. Anlamadığım ve bu yazıyı yazma sebebim budur. Bir insan neden kendi alanında sosyal olmak ister? Bilgisayar alanında birkaç etkinlik yapmaya çalışmak ders kolik olduğumuz anlamına mı gelir? Tabii ki mezun olunca öğretmen olacağız. Bu yüzden etkinliğe katılmamıza gerek yok mu? Yani öğretmenlik 4 yılda sadece üniversiteye gidip orda verilenlerle emekli olana kadar yetinmek anlamına mı geliyor? Peki, bu öğretmenler kendilerini geliştirmezse bu bozuk diye yakınılan eğitim sistemi daha da bozulmayacak mı?


Diğer takıldığım nokta, biz üniversitede neden öğretmenlik yaparken kullanmayacağımız bilgileri öğreniyoruz? Peki, üniversitenin akademik yönü? Yani bize akademik alanda katacaklarını unutmuş olmuyor muyuz? Bu yüzden derslerde yakınmak nedendir anlayabilmiş değilim? Peki, bu yakınanlar neden bir şeyler başarmak isteyen öğrencileri düşünmezler? Onlar basit şeyleri öğrenip bırakmak istemiyorlar, iyi birer akademisyen, programcı ya da web tasarımcısı olmak arkadaşlara yazık değil mi?


Yazarken biraz daldan dala atmış gibi oldum ama bunun gibi takıldığım birçok nokta var. Mesela bu sadece benim gözlediğim kendi bölümüm (OMU Böte) için mi böyledir (öğrenciler açısından)? Yoksa birçok bölümde de aynı durum var mı?


Yazmadan geçemeyeceğim, kendini geliştirme konusunda hevesli, girişken ve sosyal arkadaşlara kolay gelsin. Yukarıdaki düşünce tarzından uzaklaşarak bir şeyler yapma çabası gerçekten zor. Biz de Bilgisayar ve Teknoloji kulübü olarak daha aktif ve sosyal öğretmen adayları yetişmesini sağlamaya çalışacağız.

4 yorum:

  1. Dediğin akademisyen,programcı web tasarımcı gibi meslekleri kendine hedef bellemiş kişiler kendilerine ilgilendirmeyen derslere ilgi duymamakta haklı konumdadırlar.Asıl lazım olacak konulara kitlenip kendini yetiştiren insan tipleridir.Dediğin şeyler (basit olarak nitelendirmişsin) sandığın kadar kolay değil.Her babayiğidin harcı değil.Öğretmen olduktan sonra öğrencilerden biri kendini sözde yetiştiren hocayı anadalında(bilgisayar) ezince ben o hocanın halini görürüm.Lisede yazılım alanında orta derecede yazan öğrenciler var ve çoğu bilgisayarcı öğretmen bu seviyede bile değil.Kısaca bötelerden web programcı-tasarımcı,yazılımcı veya akademisyen çıkan insanlar elit,kabuğunu kırmış kişilerdir.

    YanıtlaSil
  2. Öncelikle bu konuya yorum bıraktığınız için teşekkürler...
    Farklı bakışlar benim için önemlidir.
    İlk başta kendi hedefleri olan insanların dersler konusunda şikayetlerinden bahsetmek istememiştim orada. Ben neden insanların hedefi yok aslında ona tepkiliyim,hedefleri olmadığı halde derslerden şikayet edilmesine tepkiliyim, hedefi olan insanların, hedeflerinin gereksiz olduğunu düşünenlere tepkiliyim.

    Tabiki iyi işler başarmak kolay değil, söylediğiniz gibi her babayiğidin harcı değil, ama bunun için çalışanlar neden eleştirilir?

    Diğer söylemek istediğimde öğretmen olduktan sonra bir bilgisayar öğretmeni kendi alanında öğrencisine ezilirse kendini ne kadar yetiştirmiş tekrar bir değerlendirme yapması lazım...

    YanıtlaSil
  3. @ Hacer Kübra
    MSP DaysTeknolojiye ve Bilişim dünyasina ilgili herkesin katılabilecegi bir etkinliktir. Şu an için kayıt yaptırmanız gerekmiyor. Özellikle BÖTE ögrencileri katılımı da çok önemli. ODTÜ - BÖTE den çok sayıda katılımcı olacagını umuyorum.
    Iyi çalişmalar...

    YanıtlaSil
  4. Cevabınız için teşekkürler...

    Biz de imkanlar dahilinde bu etkinliğe katılmaya çalışacağız.

    YanıtlaSil