28 Ekim 2008 Salı

Neden öğretim teknolojileri var?

Öğretim teknolojisi, öğrenme-öğretme ortamının en etkin şekilde düzenlenmesi için gösterilen sistematik ve planlı etkinlikler bütünüdür.

Peki öğrenme – öğretme ortamında teknoloji kullanılmasına ne gerek var?
Sınıf ortamının öğrenme de büyük etkisi vardır.  Bir konuyu öğrenmek için, onu duymak, görmek, katılmak, onunla ilgili sorular sormak ve yapmak yaşamak gerekir. Sınıfta teknoloji kullanılması ile anlatılan konu daha daha verimli hale getirilebilir.
Biraz daha ayrıntılı bir örnek vermek gerekirse;

İngilizce dersinde listening bölümlerini teyp, televizyon, ya da bilgisayar kullanarak çeşitli podcast, radyo yayını, ya da kaset dinlenerek dersin anlatılması.

Biyoloji dersini, tepegöz ya da projeksiyon aleti kullanarak derste anlatılan biyolojik yapının resimleri, mikroskop görüntüleri, eğitim yazılımı ya da eğitim içerikli bilgisayar oyunları ile desteklenerek anlatılması.

İlköğretim 1.sınıfta matemetik öğretimi için animasyonlu sunumlar kullanılması.

Coğrafya dersinde anlatılan bölgelerin özellikleri ile ilgili resimlerle öğrenciye tanıtılması.

Öğretim teknolojisi, araç kullanılsın ya da kullanılmasın, bireylerin davranışlarında ve öğrenme çıktısında meydana gelecek değişikliği sağlamak için öğrenme ortamında yapılan düzenlemelerdir.

Öğretim teknolojileri ne için vardır?
Öğretim teknolojileri, öğretimsel sistemleri tasarlamak, hazırlamak,  nasıl kullanıldığı konusunda bilgi verebilmek, yaygınlaştırabilmek için vardır.

Bu öğretimsel sistemleri tasarlamak ve hazırlamak genellikle eğitim teknologunun görevidir.
Nasıl kullanıldığı konusunda bilgi vermek bilgisayar öğretmenlerince yapılmalıdır.
Bilgisayar ve öğretim teknolojileri eğitimi bölümü öğrenci ve mezunlarının yapması gerekenlerden birisi öğretim teknolojileri doğru kullanabilmektir.



Konu ile ilgili sayılabilecek not:
Bilgisayar ve öğretim teknolojileri olarak 3 yıl içinde öğretim teknolojisi ile ilgili öğrendiğim şeyler bunlardır. Eksik anlatım ve bölümleri olmakla beraber, bu bloga Google sorguları souncunda gelen bir soruyu kendimce cevaplayabilmek için yazılmıştır.

1 yorum:

  1. Bu dönem materyal geliştirme dersi almaya başladık.İlk araştırma konumuz "niçin öğretim teknolojisi" idi.İnternette konuyu bu başlıkla ve içeriği dolu bir şekilde bulmak çok sevindirici, teşekkürler...

    YanıtlaSil